Start Zeeland Regatta
Zeilevenement voor jongeren

Op 6, 7 en 8 juli gaat de eerste editie van de Zeeland Regatta van start. Rond de 125 jonge deelnemers tussen de 7 en 18 jaar gaan de competitie met elkaar aan op het Veerse Meer. Het internationale zeilevenement is voor open eenheidsklassen en wil uitgroeien tot een jaarlijks terugkerend internationaal zeil evenement. Initiatiefnemers van de Zeeland Regatta zijn Watersportvereniging Arne en de Royal Yacht Club van België. Aan de organisatie werken verder mee: watersportverenigingen Breskens, Wolphaartsdijk, Scharendijke en Cat Club Zeeland. De regatta wordt gehouden vanuit jachthaven Oostwatering te Veere.

Zaterdag 7 juli en zondag 8 juli worden de wedstrijden gevaren. Deelnemende klassen zijn o.a. Optimist, Laser, Splash, Cadet, Hobie Dragoon en Nacra 15. Voor de snelle boten wordt een speciale ‘high performance baan’ gelegd. Met de juiste wind kan het hier spectaculair hard gaan! De grootste groep vaart op een trapeziumvormige baan. En dan is er ook nog een aparte baan voor de echte beginners (Optimist C). Vrijdag 6 juli worden op het water wedstrijdclinics gehouden, gevolgd door een ‘practice race’. Na deze oefenwedstrijd wordt de regatta officieel geopend in brasserie ‘Het Oostdok’.

Zeeland is een gebied met prachtige zeilmogelijkheden, maar een wedstrijd zoals deze ontbrak tot nu toe. Het unieke van Zeeland Regatta is dat het zeilevenement er is voor beginnende zeilers, zeilers die nationale en internationale wedstrijden varen en voor zeilers met een handicap. Deze combinatie maakt Zeeland Regatta uniek. Naast de wedstrijden is er op de wal ook een leuk programma voor de deelnemers. De slogan van de Zeeland Regatta luidt dan ook: “Serious competition, serious fun”. Een goede manier om de Zeeuwse wateren en met name het wedstrijdzeilen in deze provincie op de kaart te zetten.

Foto: Stan Tavenier

Investeren in duurzaamheid

Naast de competitie en de sportieve prestatie zet Zeeland Regatta zich in om de deelnemers en bezoekers bewust te maken van water en watergerelateerde thema’s. We doen dit in samenwerking met Dutch Wavemakers, http://www.stichtingzsl.nl/nieuws/2017-12-22/dutch-wavemakers-in-kaapstad-tijdens-volvo-ocean-race-20172018. Zij zullen aanwezig zijn met een waterlaboratorium en wordt er aandacht besteed aan de ‘plastic soup’.

Verder beperken we tijdens het evenement de hoeveelheid afval dat we met z’n allen produceren tot een minimum. We doen dat door de inzameling ter plaatse te beheren, te verminderen, hergebruiken en te recycleren. De gemeente Veere plaatst containers waarin we het afval gescheiden kunnen inzamelen.